Nazywam się Dorota Bartwicka i jestem dietetykiem klinicznym – ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a studia licencjackie na kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk Medycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Obszar kształcenia obejmował zakres nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej.
Już od kilkunastu lat profesjonalnie doradzam wielu pacjentom/klientom w zakresie zdrowego odżywiania i stylu życia w wielu jednostkach chorobowych – osobom tym służę specjalistyczną poradą opartą na wiedzy naukowej. Posiadam bogate doświadczenie kliniczne zdobyte podczas 13 praktyk zawodowych w wielu szpitalach, instytutach i placówkach, głównie na terenie Warszawy i Olsztyna (m.in. Centralny Szpital Kliniczny MSWIA w Warszawie, Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie, Szpital Bródnowski w Warszawie, Instytut Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie, Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy w Olsztynie, Wojewódzki Zespół Lecznictwa Psychiatrycznego w Olsztynie, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie). Udzielałam również porad dietetycznych pacjentom w ramach działalności Europejskiego Stowarzyszenia Studentów Medycyny MEET THE DIETICIAN w Warszawie.
Podczas studiów wykazując się wybitnymi osiągnięciami naukowymi byłam wyróżniana stypendiami naukowymi. Dzięki odbytym praktykom, stażowi oraz udzielaniu się w kilku kołach naukowych (żywienia klinicznego, parazytologii, immunologii i biochemii żywienia), gdzie pełniłam różne role, również rolę przewodniczącej, miałam możliwość zaznajomienia się ze specyfiką zawodu oraz przeprowadzania licznych konsultacji z pacjentami – pozwoliło mi to na rozwijanie swoich umiejętności w nawiązywaniu relacji z pacjentem oraz zetknięcie się z wieloma jednostkami chorobowymi. Przydatna w codziennej pracy z produktami spożywczymi jest moja obroniona praca magisterska oceniona jako bardzo dobra, poruszająca niezwykle istotną kwestię: „Wiedza i opinia wybranej grupy konsumentów na temat informacji dobrowolnych i obligatoryjnych na opakowaniach produktów spożywczych”, gdyż czytanie i zrozumienie etykiet produktów jest gwarancją skuteczności każdej diety. Uważam, że niezwykle istotne jest, by konsumenci zwiększyli swoją świadomość żywieniową, by postrzegać dietę nie jako sposób odchudzania i narzucone ograniczenia, a jako pierwotne i prawidłowe znaczenie tego słowa, czyli – sposób/styl życia (z greki), bądź sposób żywienia (z łaciny). Moim zdaniem dieta (czyli codzienne odżywianie) powinna być zbilansowana i dopasowana indywidualnie, tak by nie wiązała się z odczuciem ograniczeń i przymusu.
Ukończyłam z najwyższymi wynikami kilkumiesięczne specjalistyczne Kursy Kwalifikacyjne: Kurs Towaroznawstwa Zielarskiego, dzięki czemu znam wiele zastosowań surowców zielarskich, które mogą mieć istotny wpływ na jakość życia i zdrowie pacjentów – wiedzę swą stale uaktualniam i poszerzam; Kurs Psychodietetyki – kurs ten umożliwił mi zdobycie poszerzonych kompetencji przydatnych przy pracy z pacjentem, wzmacnianie w nim motywacji do zmiany oraz pomocy w prowadzeniu dietetycznym.
W ciągu ostatnich kilkunastu lat brałam udział w licznych szkoleniach z zakresu dietetyki, psychodietetyki, ziołolecznictwa oraz kursach i konferencjach dietetycznych oferowanych przez godne zaufania, sprawdzone instytucje i specjalistów, ponieważ ciągły rozwój w tych dziedzinach jest dla mnie bardzo istotny, a w zawodzie dietetyka ważne jest by być na bieżąco ze wszelkimi nowinkami naukowymi, a także panującymi trendami żywieniowymi. Kilkukrotnie i z sukcesem występowałam na konferencjach i seminariach naukowych (w tym również międzynarodowych) prezentując swoje publikacje i opracowania badań naukowych. Kilka przykładowych szkoleń i kursów, które ukończyłam: Szkolenie Dietetyka Sportowa w teorii i praktyce Akademii Dietetyki Sportowej, kilkutygodniowe szkolenie stacjonarne – Dieta dla Seniora, 10-tygodniowy kurs z zakresu psychodietetyki dla specjalistów – prowadzony przez Gabinet Psychodietetyczny, szkolenia, kursy i konferencje obejmujące zagadnienia z obszaru schorzeń układu pokarmowego, probiotykoterapii, żywieniowych predyspozycji genetycznych, diet wegetariańskich i wegańskich, diet w okresie ciąży, karmienia oraz u dzieci, diet w różnych jednostkach chorobowych m.in. cukrzycy, chorobie refluksowej, zaburzeniach odżywiania, zagadnień obejmujących nutraceutyki i suplementy, Ogólnopolskie Konferencje Dietetyki, Konferencje Dietetyki Sportowej, Konferencje Medycyna Żywienia, Ogólnopolskie Konferencje PAD Psychika a Dietetyka, Konferencje Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiety, czy też konferencje poruszające zagadnienia Dietetyki w Psychiatrii i Neurologii.
Niezwykle istotna jest dla mnie poprawność informacji podawanych m.in. na stronach internetowych – sumiennie i dokładnie sprawdzam prawidłowość danych przed przekazywaniem informacji i ważnych treści dalej. Cechuje mnie rzetelność, skrupulatność i nieustanne dążenie do pogłębiania wiedzy i potwierdzania skuteczności, co jest niezwykle istotne w codziennej pracy, by zwiększać świadomość żywieniową społeczeństwa. Dbam o jakość merytoryczną swoich wpisów.
W codziennym życiu poza pasją do zdrowia, ziół i natury interesuję się zagadnieniami behawiorystyki i szkolenia psów oraz żywienia i fitoterapii zwierząt. Nieobcy jest mi również świat sportu. :)
Zapraszam serdecznie do Zakątka Zdrowia, by zapoznać się bliżej z światem ziół, zdrowia i pasji! Do zobaczenia!



