Kompulsywne jedzenie, inaczej napadowe objadanie się (ang. BED) to spożywanie w niekontrolowany sposób dużych ilości jedzenia, często bogatego w tłuszcze (szczególnie w utwardzone oleje roślinne) i cukry proste (żywność przetworzona, napoje smakowe, słodycze, posiłki typu fast food). Szybkie, często potajemne spożywanie posiłków i przekąsek w dużych ilościach ma negatywny wpływ zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne.

 

Na owo zaburzenie wpływa wiele czynników, jednakże nie zostały one dokładnie przebadane i do końca określone oraz potwierdzone badaniami naukowymi. Najczęściej pojawiające się elementy życia codziennego, które mogą destabilizować nasze zachowanie to narzucona przez kogoś nam bliskiego lub siebie samego restrykcyjna dieta, nieregularne jedzenie, niezadowolenie z własnego ciała, zażenowanie, przepracowanie, stany lękowe i wczesna depresja, ponadto zły nastrój, ospałość, wycofanie się z życia towarzyskiego. Zaburzenia nastroju i inne wyżej wymienione czynniki prowadzą do zaburzeń neurochemicznych i nadmiernego wydzielania kortyzolu (zwanego hormonem stresu). Wysokie stężenie kortyzolu może prowadzić do wielu chorób, w tym wielu nieuleczalnych (nowotwory, anoreksja, bulimia psychiczna, choroby tarczycy, stany zapalne organizmu). Nieumiejętność radzenia sobie z emocjami, może źle oddziaływać na nasze samopoczucie, prowadzić do chorób metabolicznych, neurodegradacyjnych i zaburzać relacje międzyludzkie.

 

Jedzenie w sposób niekontrolowany często jest sposobem na poprawę nastroju, metodą na odwrócenie uwagi od sytuacji stresowych bądź wstrzymaniem niechcianych emocji.

 

Jeśli zauważyłaś u siebie lub u kogoś bliskiego podobne zachowania warto otoczyć się kompleksową opieką. Zwróć się o pomoc do lekarza pierwszego kontaktu, dietetyka, bądź skorzystaj z porad psychoterapeuty czy psychodietetyka. Pomoc i opieka jest konieczna w celu kontrolowania i obserwacji badań laboratoryjnych i zapobiegania zaburzeniom gospodarki cukrowej lub tłuszczowej, które mogą być skutkiem niewłaściwej diety. Odpowiednia pomoc medyczna pomoże utrzymać typowe zwyczaje odżywiania, odciągnąć uwagę od łaknienia, pokonać emocjonalne jedzenie oraz rozwiązać problemy z wyobrażeniem własnego ciała. Odpowiednio sporządzony jadłospis, podpowiedzi w wyborze pełnowartościowych produktów to często klucz do dobrego samopoczucia.

 

1) Szczygieł D. Regulacja emocji a dobrostan. Konsekwencje wyprzedzającej i korygującej regulacji emocji. W: Derbis R, Baka Ł red. Oblicza jakości życia. Częstochowa: Wydawnictwo Akademii im. Jana Długosza; 2014. S. 191–205.

 

2) Doliński D. (2011) Regulacja emocji, [w:] D. Doliński, W. Błaszczak (red.), Dynamika emocji. Teoria i praktyka, Warszawa, PWN.

 

3) Fairburn Ch, G. Jak pokonać objadanie się. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego; 2014