Oxymel (oksymel, ognisty cydr) – buduje odporność, wspiera mikrobiom jelit. Cudowny napój, a nawet można rzec eliksir na wszelkie dolegliwości. Synergiczne działanie miodu, octu żywego (najczęściej jabłkowego), przypraw i ziołowych dodatków to istna bomba odpornościowa, pomocna w przeziębieniach, grypie, profilaktyce wielu chorób. Wsparcie układu immunologicznego i nerwowego, szczególnie w okresach jesienno- zimowych, gdzie towarzyszy nam spadek energii i dobrego samopoczucia, a częściej towarzyszy przemęczenie i brak siły do działania.
Oxymel to naturalny antybiotyk i probiotyk w jednym. Jednym z ważnych składników jest miód, który zawiera wiele cennych składników, w tym aminokwasy, enzymy, polifenole, flawonoidy, barwniki, witaminy z grupy B. Wykazuje silne działanie rozgrzewające, antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, dodatkowo poprawia koncentrację – pobudza pracę mózgu i usprawnia procesy trawienne. Miód, który kupujemy powinien być ze sprawdzonego źródła, od zaufanych pszczelarzy, którzy od lat są pasjonatami w swojej dziedzinie. Dobry miód nie zawiera antybiotyków, nie ulega rozwarstwieniu, samoczynnie ulega krystalizacji, ma swój głęboki aromat i bogaty smak.
Ocet używany do produkcji oksymelu musi być żywny, niepasteryzowany, niefiltrowany. Sam w sobie wykazuje właściwości przeciwutleniające, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, podnosi odporność, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
Odpowiednie zestawienie najlepszej jakości przypraw i ziół pomoże wybrać lub przygotować domowy oksymel i dostosować do dolegliwości, z którymi się zmagamy.
Wybierz odpowiedni dla siebie i bliskich:
– wykazujący działanie immunostymulujące będzie bogaty w wyciągi z kwiatu lipy, liści czarnego bzu, owoców dzikiej róży, tymianku, dziewanny, liści poziomki i malin.
– wspierający procesy trawienne będzie zawierał: koper włoski, kurkumę, nasiona kozieradki, rozmaryn, kolendrę, ostropest i mniszek, imbir, anyż.
– poprawiający krążenie bogaty koniecznie w kwiaty i owoce głogu, serdecznik, aronię, melisę dziką różę, czosnek niedźwiedzi, chrzan.
– usprawniający wydalanie moczu i pracę nerek: nawłoć, żurawina, skrzyp, kocanka, natka pietruszki, wrzos, jarzębina, liść brzozy.
– na ukojenie układu nerwowego: werbena cytrynowa, melisa, waleriana, geranium, złocień maruny, chmiel, oregano, anyż.
Jeśli masz ochotę podzielić się swoimi doświadczeniami w piciu lub przygotowania oxymelu napisz do nas lub odwiedź osobiście!
1. Antoniewicz J., Janda-Milczarek K., 2021. Octy winogronowe – charakterystyka, właściwości oraz bezpieczeństwo stosowania. Med. Og. Nauk Zdr. 27(4), 379–386. https://doi.org/10.26444/monz/140881
2. Gołębiewska K., 2021. Ocet. Rodzaje octu i sposoby jego produkcji. https://dietetycy.org.pl/ocet-ro-dzaje/ [dostęp: 15.02.2023]



